Znanstvenici tvrde da bi ova jednostavna metoda mogla ukloniti štetnu mikroplastiku iz pitke vode

author
N1 Info
03. tra. 2025. 16:58
Boiling water for soup in modern saucepan
Yakov Oskanov / Alamy / Profimedia | Yakov Oskanov / Alamy / Profimedia

Kuhanje vode prije konzumacije moglo bi biti „održiva dugoročna strategija“ za smanjenje globalne izloženosti mikroplastici, navode istraživači.

Mikroplastika je pronađena duboko unutar naših organa i tkiva, ulazeći u tijelo preko hrane i pića koje konzumiramo te zraka koji udišemo. Međutim, jednostavna metoda mogla bi pomoći u sprječavanju unosa potencijalno štetnih nanočestica, piše Euronews.

Kuhanje vode moglo bi smanjiti koncentraciju mikroplastike u pitkoj vodi, otkrila je nova studija. Istraživači iz Kine ispitali su vode različite tvrdoće, u koje su dodali nanoplastiku i mikroplastiku, a zatim ih kuhali pet minuta. Prema rezultatima objavljenim prošle godine u časopisu Environmental Science & Technology Letters, proces je uspio smanjiti koncentraciju nanoplastike s 25 posto u mekoj vodi na 90 posto u vrlo tvrdoj vodi koja sadrži više minerala.

Kako kuhanje pomaže?


Pretpostavlja se da kalcijev karbonat, jedan od minerala koji se u velikim količinama nalaze u tvrdoj vodi, zarobljava plastiku u obliku kore dok se formira kamenac pri povećanju temperature. Istraživači s Medicinskog sveučilišta u Guangzhouu i Jinan University savjetovali su korištenje čajnika bez plastike i filtera od nehrđajućeg čelika kako bi se zadržao kamenac koji sadrži mikroplastiku.

Mikroplastika se sve više prepoznaje kao potencijalna prijetnja ljudskom zdravlju, s sve većim brojem istraživanja koja ih povezuju s različitim mogućim zdravstvenim problemima. Prošle godine, studija je povezala mikroplastiku prisutne u arterijama s većim rizikom od srčanog udara ili moždanog udara. Druga studija pokazala je da osobe s demencijom imaju veću koncentraciju mikroplastike u mozgu. Međutim, te studije su bile opservacijske – uspoređujući podatke između jedne grupe i druge – te istraživači nisu utvrdili uzročno-posljedičnu vezu.

Kineski istraživački tim smatra da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo može li kuhanje vode spriječiti ulazak drugih umjetnih materijala u naša tijela. „Naši rezultati su potvrdili vrlo izvedivu strategiju za smanjenje ljudske izloženosti NMP-ima i postavili temelj za daljnja istraživanja s puno većim brojem uzoraka“, navode autori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama